Fyrhjulingar, UTV, Quads, Delar & Tillbehör

Klicka Här!

Mopeder, MC Scooter, Delar & Tillbehör

Klicka Här!


Fraktfritt över 1000:-*Frakt under 1000:- = 75:-Faktura/Kortavgift 0:-Snabba Leveranser

Fraktfritt över 1000:-*Frakt under 1000:- = 75:-Snabba Leveranser

Belysning

Läs mer

Lampor och andra belysningsdetaljer till släpvagn. I denna kategori hittar du lampglas, lampor, positionsljus, blinkers, reflexer, kablar och andra delar som hör till belysningen på din släpvagn. 

(...)

 Klicka på kategorierna nedan eller scrolla nedåt för att se alla delar.


Så här får du fram rätt lampor till ditt släp!13 Belysningskit


Belysning på släpvagnar

En Släpvagns belysning och el-systembestår av släpvagnskontakt, kablar och lampor. Släpvagnskontakten kopplas in i bak på bilen och denna förser släpvagnen med ström vilket gör att släpvagnens baklyktor och övriga lampor tänds.

Släpvagnsbelysning Funktioner

Följande komponenter ingår i släpvagnens el-system:

 • Släpvagnskontakt (1)
  Släpvagnskontakten kopplas in i bilen och finns i två varianter, en 7-polig och en 13-polig.
 • Positionsljus (2)
  Positionsljusen lyser med vitt fast sken och sitter fram på släpvagnen.
 • Sidomarkering (3)
  Sidomarkeringsljusen lyser med ett orange fast sken.
 • Bakljus (4)
  Bakljus sitter längst bak på släpet och lyser med rött fast sken. I bakljuset sitter också oftast blinkers, bromsljus och reflex. Beroende på modell av släpvagn kan det också finnas inbyggd skyltbelysning som lyser upp registreringskylten, dimbakljus och backljus.

Vilken baklampa ska jag välja?

Kortfattat: Likadan som innan, men det viktiga är att båda lamporna är av samma modell

Om din vänstra baklampa har gått sönder så måste du naturligtvis byta den men du kan inte byta hur som helst. Båda baklamporna måste vara av samma modell. Vill du byta till en annan modell måste du byta båda baklamporna.

Vissa baklampor har flera varianter av samma modell. T ex kan det finnas varianter med eller utan skyltbelysning  som du då kan välja mellan utan att gå ifrån din ursprungsmodell.

Hur hittar jag enklast rätt lampor till mitt släp?

Läs mer om hur du identifierar rätt lampor till ditt släp, klicka på bilden nedan!

Höger & Vänster

Positionen på släpvagnens baklampor bestäms i släpets färdriktning sett bakifrån, släpvagnar med bajonettkontakt har oftast färgkodade kontakter för höger och vänster lamporna, mer om bajonettkontakter nedan.

Bajonettkontakt eller Kabelgenomföring?

Bajonettkontakt

De flesta moderna släpvagnar har baklampor med bajonettkontakt, det vill säga en snabbkontakt som du ansluter huvudkabeln på släpvagnen med baklampan.

Bajonettkontakter gör bytet av baklampan på din släpvagn mycket enkel, du lossar kontakten med ett vrid och kan sedan lossa baklampan från släpvagnens chassie, lika enkelt är det att ansluta den nya lampan. Tänk på att lägga lite elektronikfett på kontaktytorna innan montering så har du en anslutning som håller länge.

Det förekommer olika varianter av bajonett kontakter, ofta har tillverkarna av släpvagnslampor sina egna fattningar på kontakten men det förekommer också olika antal poler beroende på hur många funktioner din baklampa har. Extra funktioner förutom bakljus, bromsljus och blinkers kan vara Dimbakljus, skyltbelysning och backljus.

Byter du din baklampa till en likadan lampa som du har idag så kontrollera att den nya lampan har bajonettkontakt, det framgår i produkten, väljer du en likadan lampa som du har idag så passar din bajonettkontakt från din original huvudkabel.

Kabelgenomföring

Vissa modeller av baklampor till släpvagn har istället för en bajonettkontakt en så kallad kabelgenomföring, det betyder att huvudkabeln på släpvagnen går direkt in i baklampan genom ett hål i baksidan och ansluts till stift i lamphuset. Har du en baklampa på din släpvagn med kabelgenomföring så sök efter detta på hemsidan, du kan i efterhand montera bajonettkontakter på din huvudkabel om du vill använda baklampor med bajonettfattning.

Koppla rätt

Läs mer om hur du kopplar din släpvagnsbelysning och vad de olika färgerna på kablarna i huvudkabeln har för funktion, klicka på bilden nedan

Belysningskit

Belysningskit är ytterligare ett val att ta hänsyn till. Ett belysningskit är en paketlösning där allt du behöver för att byta hela elsystemet ingår. Släpvagnskontakt, kablar, baklampor, sidomarkeringslampor och breddmarkeringslampor. Dessutom ingår clips och en tång för att enkelt kunna koppla ihop kablarna.

Ett belysningskit är ett utmärkt val om flera av lamporna på ditt släp är trasiga och huvudkabeln är sliten, du byter enkelt ut hela belysningssystemet på din släpvagn och har ett fungerade system i många år framöver

Läs mer om våra belysningskit