Trailerhusets guide till belysning

Lär dig hur du hittar rätt belysning till din släpvagn

I denna guide går vi igenom hur du hittar rätt belysning till ditt släp, oavsett om du vill laga dina gamla lampor eller byta ut dem mot nya LED-lampor.

I denna guide lär du dig mer om bland annat:

- LED-belysning
- Hur du hittar ersättningslampor
- Bajonettkontakter
- Koppling av släpbelysning
- Våra belysningskit
- CANBUS ljusövervakning
Släpvagnsbelysning funktioner
Följande komponenter ingår i släpvagnens el-system:

1. Släpvagnskontakt. Släpvagnskontakten kopplas in i bilen och finns i två varianter, en 7-polig och en 13-polig.
2. Positionsljus. Positionsljusen lyser med vitt fast sken och sitter fram på släpvagnen.
3. Sidomarkering. Sidomarkeringsljusen lyser med ett orange fast sken.
4. Bakljus. Bakljus sitter längst bak på släpet och lyser med rött fast sken. I bakljuset sitter också oftast blinkers, bromsljus och reflex. Beroende på modell av släpvagn kan det också finnas inbyggd skyltbelysning som lyser upp registreringskylten, dimbakljus och backljus.
Elsystem
Vilken baklampa ska jag välja?
Kortfattat: Likadan som innan, men det viktiga är att båda lamporna är av samma modell.
Om din vänstra baklampa har gått sönder så måste du naturligtvis byta den men du kan inte byta hur som helst. Båda baklamporna måste vara av samma modell. Vill du byta till en annan modell måste du byta båda baklamporna.

Vissa baklampor har flera varianter av samma modell. T.ex. kan det finnas varianter med eller utan skyltbelysning som du då kan välja mellan utan att gå ifrån din ursprungsmodell.

Gör såhär för att hitta rätt belysning till ditt släp!
Jämför bilderna och måtten på vår hemsida med din originallampas utseende och mått. I vår webbshop hittar du detaljerade bilder med måttangivelser på de flesta lampor som finns på marknaden idag, jämför dessa med din originallampa för att få fram rätt lampor till ditt släp!

E-numret kan också vara till hjälp när man vill ersätta en trasig lampa. På de flesta av våra halogenlampor finns detta i produktbeskrivningen, dubbelkolla detta nummer för att vara säker.
Höger & Vänster
Obs! Tänk på att alla delars position (Vänster eller Höger) anges i släpets dragriktning, alltså när du står rakt bakom det och kollar framåt. Släpvagnar med bajonettkontakt har oftast färgkodade kontakter för höger och vänster lamporna, mer om bajonettkontakter nedan.

Såhär hittar du rätt Baklykta till din släpvagn:

Mått baklyktor släpvagn
1. Leta efter lyktans tillverkningsnamn, det står ibland ingjutet i lampglaset, tex Aspäck, Ajba, Jokon etc.

2. Mät Längd, Bredd & Höjd (Se Skiss för måttförklaring)

3. Kolla under släpet på baksidan lampan om den har en bajonettkontakt som går att lossa eller om du har kablar rätt in i lamphuset, s.k Kabelgenomförning.

4. Använder Filtrerna på denna sida för att sortera fram passande baklampa enligt uppgifterna ovan.

Sök med E-Nummer
I princip alla lyktor har ett s.k E-Nummer ingjutet i glaset, sök på detta i sökrutan högst upp för att få fram rätt lampa till ditt släp!
E-Nummret är formaterat som t.ex: "E9 1072", där "E9" ofta står i en liten cirkel och nummret under, över eller i anslutning till cirkeln. När du söker så skriv med mellanslaget mellan "E9" och "1072" i detta exempel.

Obs! Det är ofta samma E Nummer på höger och vänster sida och samma E Nummer förekomemr på lampor med olika funktioner och anslutningstyp så jämför alltid produkten med din befintliga lykta innan du beställer.
Bajonettkontakt eller Kabelgenomföring?
Bajonettkontakt eller kabelgenomföring?
Bajonettkontakt
De flesta moderna släpvagnar har baklampor med bajonettkontakt, det vill säga en snabbkontakt som du ansluter huvudkabeln på släpvagnen med baklampan.

Bajonettkontakter gör bytet av baklampan på din släpvagn mycket enkel, du lossar kontakten med ett vrid och kan sedan lossa baklampan från släpvagnens chassie, lika enkelt är det att ansluta den nya lampan. Tänk på att lägga lite elektronikfett på kontaktytorna innan montering så har du en anslutning som håller länge.

Det förekommer olika varianter av bajonett kontakter, ofta har tillverkarna av släpvagnslampor sina egna fattningar på kontakten men det förekommer också olika antal poler beroende på hur många funktioner din baklampa har. Extra funktioner förutom bakljus, bromsljus och blinkers kan vara Dimbakljus, skyltbelysning och backljus.

Byter du din baklampa till en likadan lampa som du har idag så kontrollera att den nya lampan har bajonettkontakt, det framgår i produkten, väljer du en likadan lampa som du har idag så passar din bajonettkontakt från din original huvudkabel.
Kabelgenomföring
Vissa modeller av baklampor till släpvagn har istället för en bajonettkontakt en så kallad kabelgenomföring, det betyder att huvudkabeln på släpvagnen går direkt in i baklampan genom ett hål i baksidan och ansluts till stift i lamphuset. Har du en baklampa på din släpvagn med kabelgenomföring så sök efter detta på hemsidan, du kan i efterhand montera bajonettkontakter på din huvudkabel om du vill använda baklampor med bajonettfattning.
Belysningskit
Belysningskit är ytterligare ett val att ta hänsyn till. Ett belysningskit är en paketlösning där allt du behöver för att byta hela elsystemet ingår. Släpvagnskontakt, kablar, baklampor, sidomarkeringslampor och breddmarkeringslampor. Dessutom ingår clips och en tång för att enkelt kunna koppla ihop kablarna.

Ett belysningskit är ett utmärkt val om flera av lamporna på ditt släp är trasiga och huvudkabeln är sliten, du byter enkelt ut hela belysningssystemet på din släpvagn och har ett fungerade system i många år framöver
Fördelar med LED
Glödtråden är glödlampans svaga länk och eftersom LED-tekniken saknar glödtråd så drar LED-belysning både mindre ström och håller betydligt längre. LED-belysning görs också oftast helgjutna. Man fyller hela belysningen med plastmassa och detta gör att LED-belysningen blir helt vattentät.

Många upplever att LED ger ett klarare ljus.
LED Belysning och bilar med CANBUS-system
Vissa moderna bilar kan ha problem med LED-belysning. Bilar med CANBUS-system kan ha svårt att känna av en släpvagn med LED-belysning eftersom strömstyrkan är så svag och LED-lamporna tänds med så låg spänning.

Bilen tror då att glödlamporna gått sönder eller att det inte finns några lampor alls och skickar därför inga signaler till släpvagnen.

Det finns en adapter som kan lösa detta problem, adaptern simulerar egenskaperna hos vanliga glödlampor och bilen känner då av lamporna. Adapter åsidosätter bilens eventuella kontrollfunktioner av släpets bakljus-, blinkers- och bromslyktor. Om någon av dessa lyktor går sönder så uppfattas de fortfarande som fungerande av bilen.
Det förekommer däremot fall där denna adapter inte fungerar, eller fall där man för besiktning behöver ha kvar kontrollfunktionen av lamporna i bilen, det finns då mer avancerade motstånd och kontrollenheter att tillgå. Kontakta oss för mer information.

Är du osäker på huruvida din bil och släpvagn är anpassad eller kan anpassas för LED belysning, vänd dig till en verkstad för mer information.
Obs! Kontrollera noga innan du beställer LED lampor till din släpvagn att din bil fungerar ihop med LED belysning på släpvagn, på äldre bilar utan canbus system är det sällan några problem. På nyare bilar kan det bli problem varpå du måste komplettera dina lampor med motstånd eller kontrollenheter.