Hitta rätt reservdelar till din släpvagn!

eller

Välj manuellt

Vart hittar jag påskjutstyp?
Vart hittar jag broms-id/originalnummer?

Broms id och påskjuts id används av släpvagnstillverkare som identifikationsnummer för en viss typ av broms eller påskjutare. Genom detta nummer kan vi visa upp delar som matchar din släpvagn.


Broms ID hittar du oftast antingen på bromskölden eller på en bricka på axeln på din släpvagn.Broms id


Påskjuts ID hittar du oftast instansat på påskjutaren alternativt på en bricka på påskjutarenBroms id


Läs mer i vår Guide om hur du hittar rätt identifikationsnummer för din släpvagn - Klicka Här

Vart hittar jag påskjutstyp?

Påskjuts id används av släpvagnstillverkare som identifikationsnummer för en viss typ av påskjutare. Genom detta nummer kan vi visa upp delar som matchar din släpvagn.


 


Påskjuts ID hittar du oftast instansat på påskjutaren alternativt på en bricka på påskjutarenPåskjuts IDPåskjuts ID


Läs mer i vår Guide om hur du hittar rätt identifikationsnummer för din släpvagn - Klicka Här

Katastrofvajer

Är katastrofvajern till ditt släp utslitet och behövs bytas ut? Här hittar du säkerhetsvajrar till både bromsade och obromsade släp i flera längder och modeller. 

Säkerhetsvajer - ett måste för en säker släpvagn 

Säkerhetsvajern fästes på släpvagnen och dragkroken på bilen och är en förutsättning för en säker och trygg körning. Den fungerar som en säkerhetsåtgärd och, när den utlöses på bromsade släp, aktiveras handbromsen och undviker på så sätt att olyckor sker.

Säkerhetsvajer är viktig även för obromsade släp men då är dess uppgift att hålla släpet kvar på bilen ifall kulhandsken skulle lossa eller gå sönder. 

När det kommer till släpvagnar med en totalvikt som överstiger 750 kg är det ett lagkrav att ha en monterad säkerhetsvajer. Väger släpet över 1 500 kg måste vajern dessutom kunna aktivera handbromsen, då räcker det inte med en enklare säkerhetsvajer. 

Att tänka på vid köp av katastrofvajer

Det du främst behöver tänka på om du behöver byta ut din katastrofvajer är om den ska passa en bromsad eller obromsad släpvagn. Det är även bra om du känner till vilken släpvagn du har då vissa tillverkare har sina egna katastrofvajrar. De flesta modeller passar dock med alla typer av släp.

Det du kan ha i åtanke är hur lång katastrofvajer du behöver. Det gör ingenting om du skulle köpa en vajer som är något för lång, det kan du enkelt åtgärda genom att slå en ögla vid infästningen så den inte ligger längs med marken. Skulle du köpa en vajer som är för kort däremot står du inför ett större problem.

Montering av säkerhetsvajer

Att montera en säkerhetsvajer är inte särskilt svårt. Ena änden fästes i handbromsspaken, undertill, så att bromsen kan utlösas om olyckan skulle vara framme. Andra änden ska fästas i bilen när släpet används, på de flesta bilmodeller finns det en ögla eller liknande på dragkroken. 

Tänk på att säkerhetsvajern ska löpa fritt när du framför ditt släp. Är vajern lindad runt släpets stång kommer den inte fungera som den ska.

Filtrera
10 produkter - 0 filter valda
Stäng Återställ Använd
Filtrera (0)
Visar 10 produkter