Släpvagn
Guide till stödhjul för släpvagn

Denna guide är framtagen för att underlätta valet av stödhjul till din släpvagn, husvagn eller båttrailer. Här går vi igenom olika typer av stödhjul utifrån flera aspekter som materialval, funktion och storlek.

Användningsområde


Stödhjulets funktion på en släpvagn är att underlätta anslutning och frånkoppling av släpet till fordonet. Genom att veva på handtaget kan du höja och sänka släpets nivå så att kulkopplingen hamnar i linje med bilens dragkula. Stödhjulet gör det också enkelt att manövrera släp eller husvagn på en parkering eller tomt, där det behövs förflyttning utan fordon. Stödhjulet är särskilt användbart när du ska placera en husvagn eftersom det är tungt att lyfta den. Vi erbjuder även stödhjul för andra typer av vagnar som båttrailers och entreprenadtrailers, där ett stödhjul behövs för att koppla till och från.

De flesta släpvagnar levereras med ett stödhjul monterat från början. Men i många fall har tillverkaren tagit bort denna komponent för att minska produktionskostnaderna. Det är dock möjligt att montera ett stödhjul på alla släp, oavsett om det har funnits tidigare eller inte.

Uppbyggnad och Material


Stödhjulet består av tre huvuddelar: en vev, ett rör och ett hjul. Vevens funktion är att justera höjden på stödhjulet genom att vrida den med eller motsols. När du vevar, justeras en skruv inne i röret som sträcker sig ner till hjulet, vilket i sin tur ändrar höjden. Röret är tillverkat av stål för att ge styrka och hållbarhet. Längst ner sitter ett hjul som är dimensionerat för att klara den vikt stödhjulet är avsett att bära. Hjulet kan ha en fälg av antingen stål eller plast, och däcket kan vara av mjuk plast, fullgummi eller vara luftfyllt.
Stödhjul till släpvagn

Storlek


Stödhjul finns i två varianter. Antingen där röret har en diameter på 48 mm eller 60 mm.

  • Vagnar med 48 mm rör är ofta vagnar har en lägre totalvikt under ca 1300kg. Detta kan man säga är standardstorleken bland stödhjul. Stödhjulet viktklass är 150 eller 300 kg.


  • Vagnar med 60 mm rör är ofta vagnar med större totalvikter såsom hästtransport, entreprenad eller bilransportsläpvagn. Stödhjulet viktklass är 250 eller 500 kg.


  • Se bilden för hur man mäter upp dimensionen.
    Hur man mäter dimension med tumstock

    Typ av stödhjulshjul


    Har man identifierat att man exempelvis har en 48mm stödhjul. Så kan dessa stödhjul finnas med flera varianter av hjul. Där hjulen är tillverkade av olika material såsom stål eller plast.

    Plastfälg
    Dessa hjul är ofta lite billigare eftersom kostnaden för att tillverkar dem är lägre. Samt att de ofta är lite klenare så max belastningen är lägre vilket innebär att hjulet kan vara enklare.

    Stålfälg
    Dessa hjul är kraftigare sort. Men det finns ändå olika typer av tjocklek på material. Våra nyutvecklade stålfälgar med full gummihjul har en mycket kraftigt konstruktion.

    Längd på stödhjul
    Det finns flera olika längder på stödhjul. Du kan antingen kontrollera vad som redan sitter på vagnen eller mäta för att säkerställa att det passar. Måttet anger både maximal och minimal längd, och dessa brukar ligga på max 730 mm och min 500 mm. Dessa dimensioner passar de flesta släpvagnar.

    Ibland kan det uppstå problem om stödhjulet är för kort av olika skäl. Därför finns det specialstödhjul som är hela 870 mm långa, vilket innebär att de är 14 cm högre.

    Hjul


    Vi rekommenderar att du väljer ett fullgummihjul monterat på en robust stålfälg. Denna kombination ger en mycket hållbar konstruktion. Gummit sitter ordentligt fast på fälgen, vilket förhindrar att det lossnar, och eliminerar risken för punktering. Detta gör det också betydligt enklare att manövrera och flytta ditt släp, eftersom det rullar smidigt på asfalt.

    Vissa stödhjul som finns på marknaden har en stålfälg med ett mjukt gummidäck. Dessa stödhjul kan ofta få problem med att gummidäcket lossnar från fälgen efter en tid, vilket leder till extra kostnader för hjulbyte. Med ett stödben utrustat med fullgummihjul sitter däcket mycket bättre fast på stålfälgen, vilket ger en betydligt längre livslängd.

    Viktklass


    Stödhjul finns i olika viktklasser, vilket avgör hur mycket vikt stödbenet kan bära under kortare perioder. Vanligtvis har ett stödhjul en viktklass på 150 kg, vilket är tillräckligt för att koppla av och på ditt släp samt för att rangera det. Om du behöver flytta ditt släp på mjukare underlag eller om det är delvis lastat, rekommenderar vi att du väljer en viktklass på 250 kg. Detta ger dig ett stödben med samma rördimension, men med ett stödhjul konstruerat av kraftigare stål och ett mer robust hjul. Kom ihåg att även byta ut klämman som håller fast stödhjulet till en förstärkt variant.

    För större släp som entreprenadsläp, biltrailers eller hästtransporter med 60 mm stödhjul, är de vanligaste viktklasserna 250 eller 500 kg. Här bör du anpassa stödbenet efter släpvagnens storlek och vikt.

    Funktioner/typer


    Standard släpvagnsstödhjul 48 mm, 150kg eller 300kg
    Extra långt stödhjul 48 mm 150 kg. Detta stödben är perfekt för de tillfällen då ett vanligt stödben inte räcker till. Det kan vara användbart vid specialbyggen eller när dragkulan sitter mycket högt upp och ett standardstödhjul inte når ända dit.
    Stödhjul med viktindikator. Dessa stödben är utrustade med en viktindikator som gör det enkelt att se det aktuella kultrycket. Detta är en utmärkt funktion för att snabbt och smidigt kunna bedöma hur mycket tryck som kommer att appliceras på dragkulan. Viktindikatorn underlättar en snabb och enkel avläsning av kultrycket.
    Stödhjul med räfflat rör. Stödhjulets konstruktion innefattar ett räfflat rör som passar ihop med ett klämfäste av samma typ. Denna kombination förhindrar att röret kan röra sig, vilket är viktigt i situationer där man vill undvika att släpet tippar eller ändrar position.
    Stödhjul med luftgummihjul vilket medför att kontaktytan mot marken blir större vilket medför att hjulet inte gräver ned sig lika mycket.

    Tillbehör till stödhjul


    Handtag till stödhjul, även kallat rangerhandtag, är ett oumbärligt tillbehör för alla som regelbundet hanterar släpvagnar. Detta praktiska handtag underlättar varje gång du ska flytta på släpvagnen, vilket gör det betydligt enklare att manövrera den på trånga ytor eller när du ska parkera. Dessutom bidrar det till att förenkla processen när du ska fälla upp stödhjulet, vilket sparar både tid och ansträngning.

    Stödplatta. För obromsade släpvagnar finns risken att de rullar iväg eftersom handbromsen inte kan användas. Genom att placera denna platta under stödhjulet står vagnen stadigt. För att säkra vagnen ytterligare rekommenderar vi att använda stoppklossar framför eller runt hjulen.

    Säkerhet och underhåll


    Säkerhet och underhåll är viktiga aspekter att överväga när du använder ett stödhjul. Först och främst bör du alltid följa tillverkarens instruktioner för installation och användning av stödhjulet. Detta säkerställer att du använder stödhjulet på rätt sätt och undviker eventuella risker.

    Det är också viktigt att regelbundet inspektera stödhjulet för tecken på slitage eller skador. Om du upptäcker några problem bör du omedelbart åtgärda dem för att undvika eventuella olyckor. Dessutom bör du regelbundet smörja stödhjulets rörliga delar för att säkerställa att det fungerar smidigt och effektivt. Genom att hålla stödhjulet i gott skick kan du förlänga dess livslängd och säkerställa att det alltid fungerar när du behöver det.